МОНГОЛ ХЭЛНИЙ ОЙРОЛЦОО УТГЫН ТОГТОЛЦООГ СУДЛАХУЙ - Ж.Бат-Ирээдүй (Acta Mongolica, 2013)
Ерөнхий зүйл. Аливаа хэлний ойролцоо утга гэдэг бол нэг талаас хэлний хамгийн чухал судлагдахуун, нөгөө талаас бас хамгийн хэрэгцээтэй хэрэглэгдэхүүн байдаг. Монгол хэлний хувьд хзлний онолын талаас судалж байсан, хэрэглээний талаас ойролцоо утгатай үг хэллэгийн сан бүрдүүлж байсан их эртнийх биш ч хуучин уламжлал бий. Монгол хэлний ойролцоо утгын судалгаа 1990-ээд оны дунд хүртэл дайвар шинжтэй байсан бол сүүлийн жилүүдэд судлаачид энэ тал руу анхааран нэг сэдэвт зохиолын хэмжээнд хүртэл дорвитой судалгаа хийсээр хзд хэдэн нэг сэдэв зохиол туурвисан байна.