БИЙ БИЕЛЭГИЙГ АМБИВАЛЕНТ ШИНЖЭЭР ТАЙЛБАРЛАХЫН УЧИР - Ч. Болдбаатар; Т. Цэцэгжаргал (Acta Mongolica, 2013)
[БИЙ БИЕЛЭГ ] гэх ардын язгуур нийлэг шинж бүхий зан үйлээс улбаалсан биеэр үйлдэгдэх өвөрмөц гарвал нь эдүгээ бүжгийн урлагийн бие даасан төрөл аймаг болтлоо хөгжжээ. Ийм төрөл аймагт багтах зүйлс Алтайн зах хязгаарын ястны дунд аморф шинжээ өвлөн хадгалж үлдсэнийг олон судлаачид дурьддаг. Аливаа бүжгийн үүсэл гарал, уламжлалыг мөшгөхдөө "урлаг" гэж ойлгохоос өмнөх баларлиг үеийн домог зүйн сэтгэлгээнээс үүтгэн тайлбарлах нь зүйд нийцнэ.