ТУВА БӨӨГИЙН БӨӨ БОЛГОХ ЁС - Б. Мөнхцэцэг (Acta Mongolica, 2014)
Тува бөө мөргөлд үе дамжуулан уламжлуулан бөө болдог ёс бий. Бөө болох хүн “бөөгийн өвчнөөр” өвддөг. Энэ нь тухайн хүний бие хүндээр өвдөх, хий юм харах, зөн совингоороо мэдрэх, ухаан алдаж унах, элдэв зүйл ярьж дэмийрэх, гэртээ тогтохгүй хээр гадаа олон хоногоор явах гэх мэт шинж тэмдгүүдээр илэрдэг байна. Тува бөө мөргөлд багшийн тусламжтайгаар эсвэл онгодын тусламжтайгаар бөө болдог ба бөө болох нас нь харилцан адилгүй байгаа нь судалгаанаас харагдаж байна.