Монгол хэлний “хар” хэмээх үгийн салаа утгын онцлог - М.Базаррагчаа; Ч.Бямбаханд (Acta Mongolica, 2015)
Монгол хэлний “хар” хэмээх өнгө заасан тэмдгийн нэр нь бусад тэмдгийн нэрээс утга агуулгын хувьд өргөн дэлгэр бөгөөд нэлээд өвөрмөц онцлогтой юм. Жишээлбэл, Б.Ренчин гуай “хар хүн” гэх үгийн эртний утга нь эмэгтэй хүн, эр нөхрөө нэрлэдэг болохыг тэмдэглэж, монгол зарим аймгийн гэрлэх ёсны байдлыг гэрчлэх сонин нэр томьёо юм гэжээ. Үүнчлэн монгол хэлний “хар” хэмээх үг бусад үгстэй холбогдон элдэв хэлц утга үүсгэдгийг дараах байдлаар ялгаж болмоор байна. “хар” гэсэн өнгө заасан тэмдгийн нэр нь өнгө өнгөтэйгээ хольцолдох, өнгө заасан үг өөр бусад үгтэй хольцолдох гэсэн эсрэг тэсрэг хоёр утгаар ялгарч байна.