XX зууны монголын яруу найраг дахь уламжлал, шинэчлэл - Я.Бигэрмаа (Acta Mongolica, 2015)
Аливаа улс үндэстний утга зохиолын хөгжлийн төрх төлөв нь тухайн улс орныхоо түүх, нийгэм, соёлын хөгжил, дэвшилтэй салшгүй холбоотой байдаг. Монголын бичгийн уран зохиол, түүний дотроос хамгийн гүн уламжлалтай, өргөн дэлгэрсэн төрөл бол яруу найраг юм. Яруу найраг нь тухайн үндэстний ард түмний оюун сэтгэлгээний хэр хэмжээ, зүрх сэтгэлийн дотоод ертөнц, түүний анир чимээ хийгээд хөг аялгуу, соёл урлагийн өвөрмөц тансаг чуулбар байдаг. Иймд монголын яруу найргийн хөгжлийн зүй тогтлыг илрүүлэхийн тулд тодорхой манлайлагч найрагчдын уран бүтээлийг харьцуулан судлах нь тохиромжтой юм.