“Юм үзэгдлийн нэр + өнгө заасан нэр” загвараар өнгө заасан нэр үүсэх танихуйн үндэс - О.Нандин-Эрдэнэ (Acta Mongolica, 2015)
Өнгийг олон талаас тайлбарлах оролдлого аль эртнээс улбаатай ажээ. Эртний тэр цагаас хойш шинжлэх ухааны хөгжил дэвшилтэй хамт өнгө судлах үйл явц хэл шинжээч, хүн судлаач, физикч, сэтгэл судлаач зэрэг өөр өөр салбарын судлаачдын анхаарлын төвд байсаар ирсэн ба одоо ч байсаар байна.