Торгон зам ба Хятан бунхны ханын зураг - Бай Баянтал (Mongolian Journal of Anthropology, Archaeology and Ethnology, 2024)
Хятан улс (907-1125) нь төр байгуулсан 200 гаруй жилийн хугацаанд өөрсдийн уламжлалт соёлын суурин дээр, Тан, Түрэг, Уйгур, Бохай, Алтан, Сүн зэрэг ойролцоо цагт оршиж байсан улс, үндэстний соёлын охь болсон содон зүйлсийг шингээн авч, улмаар хятан соёлоо баяжуулан хөгжүүлж, үндэстний өвөрмөц онцлогтой соёлыг бий болгосон байна. Ийнхүү хятан үндэстнээр голлосон соёл нь олон талын шинжээрээ тал нутгийн соёлын хөгжилд нэгэн оргил болохын хувьд Төв Азийн дундад эртний соёлын хөгжилд онцгой байр суурь эзэлдэг юм.