Ашина овгийн хатны эртний геном нь Хөх түрэгийн хаант улсыг Зүүн хойд Азийн гаралтай болохыг харуулжээ - Төрбат, Цагаан (Mongolian Journal of Anthropology, Archaeology and Ethnology, 2024)
Түрэг үндэстнүүдийн анхны мандалт нь НТ VI-VIII зуунд Монголын тэгш өндөрлөгөөс Каспийн тэнгис хүртэлх бүс нутагт Ашина овгийн үүсгэн байгуулсан бэлчээрийн мал аж ахуй эрхэлдэг Хөх Түрэгийн хүчирхэг хаант улс үүссэнээр эхэлсэн билээ.