“ЗАД”|ХЭМЭЭХ ҮГИЙН ГАРВАЛ, ТҮҮГЭЭР ДАМЖИН ИЛРЭХ ЭРТНИЙ НҮҮДЭЛЧДИЙН ЕРТӨНЦИЙГ ҮЗЭХ ҮЗЭЛ - Ю.БОЛДБААТАР (Mongolian Journal of Anthropology, Archaeology and Ethnology, 2007)
Эл өгүүлэлд монголын эртний нүүдэлчдийн тэнгэр шүтлэгийн бүрэлдэхүүн дэх задын шүтлэг буюу тэнгэр задрааж хур тунадас оруулах эртний зан үйлийг илэрхийлэх тэнгэр задраах, зад барих, зад тавих, түүнчлэн тухайн зан үйлийг үйлдэхүйд үндсэн багаж хэрэгсэл болсон задын чулуу зэрэгт гол хэрэглэгддэг зад хэмээх хэлний дохионы хамгийн бага утгат нэгж болсон язгуур морфемийн гарвал, утгыг шинжлэн үзэж, түүгээр дамжин илрэх эртний нүүдэлчдийн ертөнцийг үзэх үзлийг илрүүлэхийг зорив.