МОНГОЛ АЛТАЙН БҮС НУТГИЙН АРХЕОЛОГИЙН СОЁЛУУД - Д.ЭРДЭНЭБААТАР; А.А.КОВАЛЕВ (Mongolian Journal of Anthropology, Archaeology and Ethnology, 2007)
Монгол-Оросын хамтарсан “Төв Азийн археологийн шинжилгээ” төслийн хүрээнд Монгол орны Алтайн нурууны бүс нутагт хүрэл-төмрийн эрин үед эртний овог аймгуудын үлдээсэн археологийн дурсгалуудыг судлах явцад монгол нутагт МЭӨ II-I мянган жилийн тэртээд холбогдох зарим оршуулгын зан үйл бүхий дурсгалууд урьд өмнө судлагдаж байгаагүй шинэ дурсгал төдийгүй анх удаа монгол нутгаас илрэн олдсоноороо археологийн судалгаанд шинэ эх сурвалж, шинэ мэдээлэл болж орж байгаа юм. Тухайлбал, “Афанасьевын соёл”, “Чемурчекийн соёл”, “Мөнххайрханы соёл”, “Байтагийн соёл” зэрэг нь Алтайн бүс нутагт нэг нь нөгөөгөөсөө угсаа-соёлын эрс ялгаа бүхий эртний овог аймаг байсны тодорхой жишээ баримт болж байгаа юм.