МОНГОЛЫН ХҮРЭЛ ЗЭВСЭГТНИЙ АЖ АХУЙН ЗАРИМ СУДАЛГАА (Монгол судлаачдын бүтээлээр) - С.ӨЛЗИЙБАЯР (Mongolian Journal of Anthropology, Archaeology and Ethnology, 2008)
Монгол судлаачдын бүтээлд эртний оршин суугчдын эрхлэх аж ахуйн талаар цөөнгүй хөндөгдсөөр ирсэн ч мал аж ахуйн гарал үүсэл, “маллагаа”-ны онцлог, газар тариалан эрхлэлтийн байдал зэрэг олон суурь асуудлууд шийдэгдээгүй байна. Гөрөөлөх үйлийн түүхийг нэхэн сэргээх гол хэрэглэгдэхүүн хадны зурагт агнуурын зарим арга, хэрэгслийг дүрсэлсэн болохыг тогтоожээ. Х.Пэрлээ Монголын төмөрлөг боловсруулалтын судалгааны эхийг тавьсан байна.