ЧИНГИС ХААНЫ ЗООСОН МӨНГӨНИЙ ТУХАЙ - Б.НЯМАА (Mongolian Journal of Anthropology, Archaeology and Ethnology, 2009)
Монголын эзэнт улсын зоосон мөнгө нь түүхийн чухал сурвалж, он цагийн бодит хронолог болохын хувьд зайлшгүй судлах шаардлагатай түүх, бичиг соёлын үнэт дурсгал мөн билээ. Чингис хааны 20 орчим төрлийн алт, мөнгө, зэс зоосон мөнгө мэдэгдэж байгаагийн дотор их хааны нэр алдрыг дурдсан зоос хэд хэдэн төрөл байна. Чингисийн зоосон мөнгийг хийсэн материалаар нь болон дээрх бичээсээр доорх хэдэн төрөлд ангилж болохоор байна. “Хаад хаадын дотроос хамгийн аугаа нь Чингис хаан”, ”Аугаа Их Чингис хаан“ гэсэн бичээс бүхий алтан динар Чингис хааны нэр болон онгин тамга сийлсэн мөнгөн динар Чингис хааны нэрийг бичсэн мөнгөн дирхам (Газни) “Аугаа Чингис хааны зарлигаар” гэсэн бичээстэй зэс зоос. Хагаан, Хаан гэсэн бичээстэй зэс зоосууд