“МОНГОЛЫН НУУЦ ТОВЧОО”-НЫ ЗАРИМ ҮГ ХЭЛЛЭГИЙГ ЭТНОЛИНГВИСТИКИЙН ҮҮДНЭЭС ШИНЖЛЭХ НЬ - Ч.БАТТУЛГА (Mongolian Journal of Anthropology, Archaeology and Ethnology, 2015)
МНТ-ны 53-р зүйл: haci abu “хачи (өшөө) ав”, 195-р зүйл: “Alalduqu űdűr haran-i miqa idet tede gűrűlcegű űdűr gű’űn-i miqa gűnesűlet tede “Алалдах өдөр араны мах иднэ, Хүрэлцэх өдөр хүний мах хүнслэнэ, тэд”, 151, 152, 177-р зүйл: teme’en-ű cisun qanaju “тэмээний цус ханаж идэх” гэсэн гурван хэллэгийг тухайн нийгмийн үүрэг, хэв хууль, уламжлалт анагаах ухаан, хоол хүнсний зүйлтэй холбон тайлбарлалаа. Эдгээр хэллэгт энэ мэт гүн гүнзгий утга учир агуулагдаж буй тул, цаашид МНТ-ны үг хэллэгийн утга гарлыг зөвхөн тайлбарлаад зогсохгүй монгол угсаатны амьдрал ахуй, ёс заншил, зан үйлтэй холбон нарийвлан судлан шинжлэх нь зүйтэй гэж үзлээ.