Хятаны үеийн чулуун хөргийн онцлог шинжийн тухай мөчид шинжлэх нь - Содбилэг (Mongolian Journal of Anthropology, Archaeology and Ethnology, 2024)
Өнөөгийн БНХАУ-ын Өвөр Монгол орон бол Хятанчуудын мандаж бадарсан голомт нутаг юм. Хятанчуудын хүчирхэг их гүрний таван нийслэлийн хоёр нь Өвөр Монголд байдаг бөгөөд хаадын онгон, язгууртны булш, хот суурин, сүм суварга зэрэг археологийн олдворууд харьцангуй элбэг олддог. Харин Хятаны үеийн чулуун хөрөг маш цөөн олджээ. Тус өгүүлэлд Хятаны үеийн хэмээн үзэж буй чулуун хөргүүдийн зарим онцлог шинжийн тухай судлахыг оролдсон болно.