ХАР ЧУЛУУТЫН ПАЛЕОЛИТЫН ХАДНЫ ЗУРАГ - Уламбаяр, Эрдэнэбат (Mongolian Journal of Anthropology, Archaeology and Ethnology, 2023)
МУИС-ийн Археологийн судалгааны төвийн эрдэмтэн судлаачид 2023 онд Дорнод аймгийн Баян-Уул сумын нутгаас шинээр илрүүлэн олсон Хар чулуутын хадны зураг нь Монголын төдийгүй дэлхийн хуучин чулуун зэвсгийн дээд үеийн хадны зургийн дурсгалуудтай үндсэн сэдэв, зохиомжийн хувьд адил төстэй. Зургийг урлан бүтээсэн арга барил, мөстлөгийн үед амьдарч байгаад сөнөсөн тэмээн хяруул, зэрлэг бух, савгат хирс зэрэг амьтныг дүрсэлснээс үзэхэд он цагийн хувьд дээд палеолитын төгсгөл үед холбогдох боломжтой. Дорнод Монголоос олдсон уг дурсгал палеолитын урлагийн дурсгалын тархацын хүрээг тэлж, бүс нутгийн судалгааны эх хэрэглэгдэхүүнийг баяжуулж байна.