МОНГОЛЧУУДЫН САХАЛ ТАВИХ ЗАНШИЛ - И.САРУУЛ (Mongolian Journal of Anthropology, Archaeology and Ethnology, 2002)
Монгол угсаатны эртнээс аваад маш нарийн дэг журамтай, гүн гүнзгий утга учир бэлэгдэлтэй сахал тавих ёс заншлыг ягштал баримтлан мөрдөж ирсэн түүхтэй. Сахал тавих нь тэдний насны байдал, нийгмийн гарал, язгуур, цол хэргэм, олон түмний таашаал зэрэг олон зүйлээс шалтгаална. Нөгөөтэйгүүр эр хүн сайхан гэзэг, сайхан сахал засах нь монгол хүний чимэг гэдэг нь учиртай аж.