ТҮҮХЭН ХҮН СУДЛАЛЫГ ЭРЧИМТЭЙ ХӨГЖҮҮЛЭХИЙН АЧ ХОЛБОГДОЛ - Л.ЧУЛУУНБААТАР (Mongolian Journal of Anthropology, Archaeology and Ethnology, 2023)
Энэ өгүүлэлд түүхийн шинжлэх ухааны судалгааг түүхэн хүн судлалын чиг хандлагатай болгохын ач холбогдлыг товч тодорхойлж, оюунлаг (ментальность), шалтгаалал (детерминизм), санамсаргүй ба магадлалт хүчин зүйлсийн талаар зарим баримт жишээн дээр тулгуурлан авч үзэв. Түүхэн хүн судлалыг эрчимтэй хөгжүүлснээр монголын түүхийн өнөө хэр тайлагдаагүй нууцаас үнэн зөв тайлбарлаж дүгнэлт гаргах боломж олдоно гэж үзлээ. Түүхийн энэ хавсрага ухааныг эрчимтэй хөгжүүлэхэд эрдэмтэд судлаачид хамтран ажиллах, гадаадын судлаачдаас сурах зүйл чухал үүрэгтэй билээ.