ШАРГА, АЧААТ УУЛАНД ХИЙСЭН АРХЕОЛОГИЙН СУДАЛГАА - З.БАТСАЙХАН (Mongolian Journal of Anthropology, Archaeology and Ethnology, 2023)
Дундад эртний монголчуудын дурсгалыг судалж эхэлснээс хойш 100 гаруй жил болж байгаа боловч тэдгээр хуримтлагдсан материалыг нэгтгэн судлах ажил одоо болтол гараагүй байна. Эртний монголчуудын археологийн дурсгалууд нь монгол угсаатан оршин сууж байсан газар бүрээс олдож байгаа бөгөөд мөн янз бүрийн түвшинд судлагджээ. Сүүлийн жилүүдэд ARC-ийн төслийн хүрээнд Дорнод, Сүхбаатар аймгийн нутагт зохион явуулж байгаа хээрийн судалгаагаар эртний монголчуудын хэд хэдэн томоохон бүлэг оршуулгуудыг илрүүлэн олж судалж байна. Энэхүү өгүүлэлд өнгөрсөн жил малталт судалгаа хийсэн Шарга уул, Ачаат ууланд хийсэн судалгааны урьдчилсан үр дүнг толилуулж байна.