АВАР, (ПСЕВДО)АВАР, (А)ПАРЫН ТУХАЙ - Б.БАТСҮРЭН (Mongolian Journal of Anthropology, Archaeology and Ethnology, 2007)
Өрнийн сурвалж бичгүүдэд авар нэрээр V зууны үед тэмдэглэгдсэн овог аймаг болон VI зууны үед мөн Византи, Франк зэрэг өрнийн орнуудын түүх сударт тэмдэглэгдсэн псевдоавар нарын хоорондын удам гарлын холбоо хийгээд VI зууны дундуур мөхсөн Жоужань улсын үндсэн хүн амтай хэрхэн холбогдох талаар өгүүлнэ. Түүнчлэн эртний түрэгийн бичиг үсгийн дурсгалд нэр гарсан апартай ямар хамааралтай болох тухай өгүүлэхийг зорилоо.