ГОВИЙН БҮСЭЭС ШИНЭЭР ИЛЭРСЭН ХАДНЫ СИЙЛМЭЛ ЗУРГИЙН ДУРСГАЛ - Д.ХАТАНБААТАР (Mongolian Journal of Anthropology, Archaeology and Ethnology, 2009)
Өмнөговь аймгийн Номгон сумын нутаг Ботго ууланд буй цөөн тооны хадны сийлмэл зургуудыг шинээр судалгааны эргэлтэнд оруулж байна. Эдгээр зургууд нь хүрэл зэвсгийн үед холбогдох бололтой. Энд буй зонхилох дүрслэл болох “Янгир”-ын дүрслэлийг одоогоор бүх Монголын нутгаас илрээд буй бусад зургуудтай харьцуулан үзэхийн зэрэгцээ тэдгээрийн тархац, хөгжлийг тогтоож, түүгээр дамжуулан хадны зураг нь (Янгир) эртний хүмүүсийн аж ахуйн өөрчлөлт, хөгжлийн урт удаан хугацааны үйл явцыг тусган харуулсан хөдөлмөрийн үр дүн юм хэмээх дүгнэлтэд хүрлээ.