ХҮННҮГИЙН ХҮН АМЫН ТООНЫ ТУХАЙ - Б.БАТСҮРЭН (Mongolian Journal of Anthropology, Archaeology and Ethnology, 2010)
Хүннү гүрэн оршиж тогтносон гурван зуу илүү жилдээ, Төв Азийн хэр олон оршин суугчдыг өөрийн улс гүрэндээ нэгтгэж байсан, түүний дотор хүннүчүүд хэдүүлээ байсан талаар энэ илтгэлд товч өгүүлэхийг зорилоо. Хүннүгийн хүн амын талаарх судалгааг: Нэгд, түүх сударт үлдсэн тоо баримтад түшиглэн Хүннү гүрний хүн амыг тоог тогтоодог уламжлалт арга хэрэглэсэн судалгаа, Хоѐрт, Монгол орны бэлчээрийн даацыг харгалзан нийт малын тоо толгойг тооцоолж, тэр нь хэдүй хэрийн хүнийг хооллож, тэжээхийг харгалзсан судалгаа хэмээн үндсэнд хоѐр ангилж болох юм.