Запятая в монгольском предложении: случаи постановки: The comma in the mongolian sentence: cases of comma usage - D., Suvdantsetseg (Mongolian Journal of Foreign Languages and Cultures, 2023)
Өгүүлэлд монгол хэлээр эх бүтээх болон монгол хэлний цэг тэмдгийн дүрэмд заасан тасалбарыг түлхүү хэрэглэх зарим тохиолдлыг хэсэгчлэн тусгаж байгаа билээ. Цэг тэмдгийн хэрэглээ болон тасалбарын олон үүрэг өгүүлбэрийн өгүүлбэр зүйн бүтэц болон түүний өгүүлбэр зүйн шинж чанараар нөхцөлдөж буй монголын уран зохиолын хэрэглэгдэхүүн, мөн орос хэл рүү орчуулсан эхийн хэрэглэгдэхүүнтэй зэрэгцүүлэн авч үзсэн болно. Сүүлчийнх нь төрөл бус хэлнүүдийн өгүүлбэр зүйн өвөрмөц шинж болон цэг тэмдгийн хэрэглээний онцлогийг илрүүлэх боломж олгож байна. Нийлмэл өгүүлбэрийг цэг тэмдгээр хэлбэржүүлэхэд тасалбарын оролцоог онцлон авч үзлээ. Монгол, буриад, алтай хэлнүүдийн өгүүлбэр зүйн асуудлыг судалсан нэрт хэл шинжээчдийг даган зохиогч үйлийн нэг эзэнтэй, олон өгүүлэхүүнтэй ба үйлийн нэг эзэн-олон өгүүлэхүүнтэй хам бүтцийг цэг тэмдгийн үүднээс шинжлэхийг зорив. Энэ нь орос хэлтэй харьцуулахад монгол хэлний энгийн нийлмэл өгүүлбэр болон угсарсан нийлмэл өгүүлбэрийн өвөрмөц шинж болон эдгээр өгүүлбэрт хэрэглэж байгаа тасалбарын олон үүргийг илрүүлэх боломж олгож байна.