Is a Native English-Speaker Teacher (NEST) or Non-Native English Speaker Teacher (NNEST) the Ideal Language Teacher in the EFL Context? Төрөлх болон төрөлх бус англи хэлтэн хоёр багшийн хэн нь илүү сайн заадаг вэ? - A., Sukhmaa; D., Otgontuya (Mongolian Journal of Foreign Languages and Cultures, 2023)
Дэлхий даяарчлагдахын хэрээр гадаад болон дотоодод чанартай боловсрол эзэмших, эрэлттэй ажилд орох, бизнес эрхлэх, аялах зэрэг янз бүрийн шалтгаан, зорилгоор дэлхийн хэлүүд, нэн ялангуяа олон улсын хэл болох англи хэлийг сурах, эзэмших хэрэгцээ шаардлага өндөр хэвээр байна. Иймээс англи хэлийг төрөлх хэлээ болгон ярьдаг (NEST) эсвэл ярьдаггүй (NNEST) багшийн хэн нь илүү сайн багш вэ гэсэн маргаан судлаачид төдийгүй суралцагчдын дунд байсаар байгаа бөгөөд бид энэхүү өгүүлэлдээ NNEST ба NEST-н мэргэжлийн давуу болон сул талыг онолд суурилсан судалгаагаар тогтоохыг эрмэлзлээ. Судалгаанд МУИС-ийн мэргэжлийн бус ангийн академик англи хэлийг ахисан дунд түвшинд судалж буй 75 оюутныг хамруулсан болно. NEST болон NNEST -ийн талаар судалгаанд оролцогчдын хандлага ямар байгааг өөр өөр хичээлийн хүрээнд (англи хэлний дүрэм, дуудлага, үгийн сан, унших, бичих, сонсох, ярих чадвар) асуумжаар тодрууллаа. Судалгаанаас дүгнэн үзэхэд суралцагчдын хандлага хичээлийн агуулга, эзэмших ур чадвараас хамааран ялгаатай байгаа нь энэхүү хоёр төрлийн багш аль аль нь давуу болон сул талтайг харуулж байна.