Атрын гуравдугаар аян, онцлог, үр дүн - Пунсалдулам, Бор (Historia Mongolarum, 2019)
Атрын гуравдугаар аян Монгол улсад өмч хувьчлал явагдсны дараа өрнөснөөрөө өмнөх хоёр аянаас ялгагдаж байв. 1990 оноос газар тариалангийн үйлдвэрлэл буурсаар хүн амын хүнсний хэрэгцээгээ хангаж ирсэн өмнөх аянуудын ололт амжилт, хүрсэн үр дүн алга болж гадаадаас импортлох болжээ. Энэ нөхцөлд Монгол улсын төрөөс 2008 онд атрын гуравдугаар аяныг 3 жилийн хугацаатай өрнүүлэн, улмаар цааш хугацаа сунган зохих арга хэмжээг хэрэгжүүлж иржээ.