V, VI дүрийн ялгуусан хутагтын ураг төрлийн судлагдаагүй түүхээс - Отгонжаргал, С. (Historia Mongolarum, 2016)
Энэхүү өгүүлэлд V, VI Ялгуусан хутагтууд худ ургийн холбоотой болох тэдний гарал угсаа, амьдралынх нь түүхийг өгүүлэхийг зорилоо. Y дүрийн Ялгуусан хутагт Лувсанданзанг өргөж авч өсгөсөн эцэг Засагт хан аймгийн Цогтой гүний хошуу ноён Мэргэн ноён Дашдэндэвийн \Дашдондов\намтрыг товчлон анх удаа судлаачдад сонордуулж байна. Мөн онгон судлаачдад контекст болгох зорилгоор YI дүрийн Ялгуусан хутагт Чимэдцэрэнгийн нагац ах болох Гэсэр Жалайр хун тайжийн удмын хүн, гутгаар зэргийн тайж Далай вангийн хошууны Л.Мандал зайсаны онгоны тухай өгүүлэх болно.