Өндөр тэрэгтэн аймгуудын түүхийн асуудалд - Батсүрэн, Барангас (Historia Mongolarum, 2016)
Монгол орон түүнтэй залгаа бүс нутаг бол монгол, энэтхэг-европ, түрэг хэлтэн эртний нүүдэлчин аймгуудын өлгий нутаг юм. Гэхдээ эртний жинхэнэ түрэг хэлтэн аймгууд болох өндөр тэрэгтнүүд III зууны хоёрдугаар хагаст Монголын Хангайн бүс нутагт нүүж иржээ. Тэд Хүннүгийн үед түүний баруун гарт багтаж Зүүн гар, Алтай бүс нутгаар сууж байв. Чухам энэ түүхэн үйл явдлыг сэргээн толилуулах зорилгыг тус өгүүлэл агуулж байгаа юм.