Нэгэн манж дансаас XVII-XVIII зууны үеийн монголын худалдаачны тухай өгүүлэх нь - Улаанбарс, Чимэд (Historia Mongolarum, 2014)
Тус өгүүлэлд Өвөр Монголын Алшаа зүүн хошууны дансны газарт хадгалагдаж байгаа нэгэн хувь манж дансийн агуулгыг задлан шинжихээр дэмжиж 17-р зууны дундаж үеэс 18-р зууны эхэн үе хүртэлх Хөхнуур хошууд монголын ноёны доорх нэгэн муслим худалдаачны явсан зам мөр ба худалдаачны байдлыг элчилж бас тухайн үеийн монголын Халх Ойрадын төрийн дотоод дахь харьцаа жич Халх Ойрадын төр болон Дайчин гүрэн, Цагаан хаант Орос, Осман Түркийн хаант улс, Энэтхэг Моголын хаант улсын хоорон дахь худалдааны байдлыг тодорхойлон тухайн үеийн Монгол орнуудын арилжаа худалдаа эрхлэх онцлог ба ази европын олон улсын хоорон дахь харилцаа холбоог авч үзнэ.