"Чонын хөөлгө" ба өнөөгийн тулгамдсан асуудал - Чулуунбаатар, Лувсандоо (Historia Mongolarum, 2014)
Энэ өгүүлэлд байгаль хамгаалах өргөн хүрээтэй үйл хэргийн нэг хэсэг болсон ан амьтныг танин мэдэх, ашиглах, хамгаалах асуудлаас түүхэн уг үндэстэй холбогдуулан авч үзэж, танин мэдэхүйн болон практик ач холбогдолтой гэж хэлж болох зарим санааг илэрхийлсэн юм. Байгаль хамгаалал бол хүн төрөлхтөн өөрөө өөрийгөө хамгаалж байгаа хэрэг учраас өнөө үед энэ асуудалд онцгой анхаарахгүй аваас хэзээ ч нөхөгдөшгүй гарз хохирол тохиолдох магадлалтай гэдгийг хэн бүхэн сайн мэдэж байгаа билээ. Гэвч яагаад энэ асуудалд мэдсэн ч мэдээгүй юм шиг, ойлгосон ч ойлгоогүй байдлаар хандаж байна бэ хэмээгээд үндсэн асуудалдаа орьё.