Монголын түүх бичлэгийн үечлэлийн асуудалд - Пунсалдулам, Бор (Historia Mongolarum, 2009)
Түүхийн шинжлэх ухааны үечлэлийн асуудалд нийгмийн хөгжлийн он дарааллыг шалгуур болгон авах нь илүүтэй байдаг. Энэ шинж ч түүх бичлэгийн үечлэлд агуулагддаг. Гэхдээ түүх бичлэг нь болж өнгөрсөн үйл явдлуудын он цагийн дараалал, зураглал мэт үзэж хэт өрөөсгөл ойлгож болохгүй. Энд цаг хугацааны хүчин зүйлээс гадна эрхэмлэл, үнэлэмжийн өөрчлөлт түүх бичлэгт ямагт нөлөөлж байсныг тооцож тодруулах нь чухал юм. Монголын түүх бичлэгийн салбар ухааны хөгжлийн эхлэлийг XX зууны 20-иод оноос эхлүүлэн монголын түүх судлалын бүтээлүүдийг судалсан, судлагдхуун болгон авч үзэж буй түвшин байдлаар нь 1920-1957 он, 1957-1990 он , 1990 оноос хойшх хэмээн үечлэн авч үзлээ.