Монголчуудын худаг усыг эрхэмлэдэг түүхэн уламжлалаас - Чулуунбаатар, Лувсандоо (Historia Mongolarum, 2009)
Энэ өгүүлэлд эртнээс монголчууд бэлчээрийг сайн ашиглах нэг үндсэн нөхцөл болсон худаг усыг хэрхэн эрхэмлэж, ямар аргаар гаргаж хэрэглэж ирсэн түүхэн уламжлал, өнөөгийн бодит байдал, ойрын ирээдүйд тулгарч болох зарим асуудлаас товч авч үзсэн болно. Ус бол амьдралыг тэтгэгч чандмань эрдэнэ гэдэг. Усны шинж чанар, нөөц, хэрэгцээний тухайд ч товч анхаарал хандуулсан юм. Дэлхийн цаг уурын дулаарлын улмаас хуурайшилт их болж, хур тунадас багасан усны нөөц хомсдож байгаагаас гадна хүний буруутай үйл ажиллагааны уршгаар цэвэр усны дутагдалд орж буйд шүүмжлэлтэй хандав. Цаашид усаа эрхэмлэх зарим арга замын талаар товч санаа дүгнэлт хийхийг зорьсон билээ. Water is source of life. Mongolians love the water and the well. Global warming is an extremely severe problem facing the world today. Because we want to protect sourse of river, the water and the well. We could use the well. It is increase hydro-resourcе.