Монголын түүхэн дэх 1206 он - Сэр-Од, Г. (Historia Mongolarum, 2009)
Түүх бол цаг хугацааны шүүх билээ. Бид энэ удаа найман зуугаад жилийн тэртээ морин дэл дээр салхи мэт дүүлэн давхиж, нум сум болон бусад зэр зэвсгийг хүүхдийн тоглоом мэт эзэмшин хүн төрөлхтөний он тооллын нэгэн үеийн эзэгнэн явсан Чингис хаан тэргүүтэй өвөг дээдсийнхээ үйл хэргээс эргэн санахыг хүснэм. Чухамдаа 1206 он бол Монгол туургатны аж амьдрал, ахуй суртал, цэрэг-улс төрийн бэхжилт дэвшилд гарч нэгэн хүчирхэг нэгдсэн улс байгуулах төр ёс болон түүхийн чухал үе байсан бүлгээ.