Монгол малч удмын хүмүүжил, өнөөгийн бидэн - Хүүхэнбаатар, Дашдаваа (Historia Mongolarum, 2008)
Хүн төрөлхтөн нүүдэллэн, суурьшин амьдрах хоёр аж төрөх аргыг бий болгожээ. Монголчууд тэнгэр, байгаль орчинтойгоо малаараа холбогдож хүнлэг, энэрэнгүй ёсоор амьдарч, малч хүний хүмүүжил олгодог байлаа. Гэтэл суурьшил нь нэг дороо шавалдан амьдрахын эрхээр бие биедээ чоно бололцож, элдэв гайт өвчин эмгэгт үй түмээрээ нэрвэгддэг бөгөөд үхэл, мөхөл рүү алхам тутамдаа дөхөж байдаг. Өнөөгийн Монгол нүүдэл суурьшил хослосон орон болсон нөхцөлд яаж нүүдлийн соёлоо малаа аварч, малч удмын хүмүүжлийг суурьшлийнханд олгох арга зам, уламжлалын тухай өгүүлжээ. Over 83 per cent of human population have settled by now in urban centers or cedentary areas, jeopardizing the nomadic culture. This "disastrous" phenomenon is called an "inevitable" process of globalization. In reality, globalizatoi n is the result of forced unification of lifestyle. Therefore, the article contributes ideas on how to preserve the nomadic culture and way of life of the Mongols.