Монгол цэргийн зэвсэглэл (1911-1921) - Батсүрэн, Барангас (Historia Mongolarum, 2008)
XX зууны эхээр тусгаар тогтнол сэргээн мандуулсан Монгол Улсаас, олсон эрх чөлөө, улсын тусгаар тогтнолыг батлан хамгаалахын тулд үндэсний цэргийг байгуулж, бэхжүүлэх явдал нь сэргэн мандсан төрийн нэн чухал зорилт болсон бөгөөд эл зорилтыг хэрэгжүүлэх нэг арга хэмжээ нь гадаад улс гүрэн, хувь пүүс, хүмүүсээс зэр зэвсгийг аль болох үлэмж хэмжээгээр худалдан авч шинээр үүсгэн байгуулж буй европ маягийн өөрийн цэрэг армийг зэвсэглэх асуудал байсныг өгүүлэхийг зорилоо. Early XX century an armament of Mongolia was inadequate and low level comparing with the neighbours The newly established government was working hardly on this issue. The armament is one of the main goals of the government. Especially, artillery weapons, machine guns and rifles are urgently need. The article includes tables and documents about Mongolian army power as showing the results of battles between the arm y and marauders of China.