Смещение от власти потомков Чингисхана на правобережье Иртышка (1854 г.) - Кабульдинов, З.Е. (Historia Mongolarum, 2008)
Энэхүү өгүүлэлд XIX зууны хагаст Ижил мөрний баруун эрэг хавьд үйл ажиллагаа явуулж байсан Чингис хааны удмын засаг захиргааны нэгжүүдийн онцлог, ажил үүргийн хуваарилалт, түүнд нөлөөлсөн хүчин зүйл, тойрог, хошуу, айл зэрэг нагжүүдийн хоорондох харилцан уялдаа холбоо зэргийг Семипалатинскийн дотоод тойрог, Букеевын Ордын жишээн дээр судалгааны баялаг баримт мэдээлэлд тулгуурлан өгүүлсэн болно. Тухайн үед үйлчилж байсан засаг захиргааны нэгж, иргэдийн эрх үүргийн тухай баримт бичгүүдийн агуулгад дүн шинжилгээ хийж, тэдний онцлогийг гаргаж өгчээ. Өгүүлэлд Ижил мөрний баруун эрэгт амьдарч байсан нүүдэл казахуудыг засагпалын тодорхой нэгжид хамруулж, цэргийн колони маягын удирдлагын систем тогтоож, паспортын дэглэмийг нэвтрүүлж байсан гэсэн дүгнэлтэд хүрчээ.