Хүний үүслийн тухай асуудалд - Ралгаа, Б. (Historia Mongolarum, 2008)
Хүн төрөлхтөний соёл иргэншлийн түүхийн зангилаа асуудлын нэг орчин үеийн хүн, хүн дүрст мичнээс ямар ямар үе шатыг дамжин хэдий үед бий болсон, хүний биеийн ямар эрхтнүүд нөлөөлсөн, хөдөлмөр түүний үйл ажиллагааны үр дүнд орчин үеийн хүн бий болоход шийдвэрлэх алхам болсныг, Монгол орон, хүн үүссэн өлгий уугуул нутгийн нэг болохыг түүхэн сурвалж, эл өглөгийн зүйлс, холбогдох судалгааны бүтээлийг ашиглан гаргасан юм. The paper discusses about the issue of human origin. Based on the archaeological findings, historical sources and other evidences, the author talks about timing and evolutionary stages, changes in body structure and the role of labor in primate-human transition process.