Хас тэмдэг бол алтан гадас хийгээд долоон өвгөн оддын байршил, хөдөлгөөнд үндэслэгдсэн огторгуй ертөнцийн бэлгэ тэмдэг болох нь - Болдбаатар, Юндэнбат (Historia Mongolarum, 2007)
Энэ өгүүлэлд хас тэмдгийг алтан гадас болон долоон өвгөн оддын байршил хөдөлгөөнд үндэслэгдсэн огторгуй ертөнцийн загвар бэлгэ тэмдэг хэмээн нотлохыг зорьсоны зэрэгцээ тэдгээр ододтой холбоотой монголчуудын домгийг өрнө, дорнын ард түмнийхтэй харьцуулан шинжилж, эртний нүүдэлчин монголчуудын одот, огторгуй ертөнцийн тухай үзэл сэтгэлгээний өвөрмөц дүр зургийг илрүүлэхийг хичээсэн болно.