Монгол-Амеркийн харилцаа ба Жалханз хутагт Дамдинбазар (1918-1920) - Нямсүрэн, Л. (Historia Mongolarum, 2006)
Дундад Иргэн Улсаас Богд хаант Монгол Улсын өөртөө эзэрхэн захирах эрхийг устгаж, тусгаар тогтнолыг цуцалсан түүхэн зурвас үеийн [1918-1920] Монгол-Америкийн улс төр, эдийн засгийн харилцаанд холбогдох судалгаа шинжилгээнд хамрагдаагүй түүхэн баримтуудыг эргэлтэнд оруулах, түүнийг нарийвчлан судлах асуудал чухлаар тавигдаж байна. Иймээс эл зурвас үед Монгол-Америкийн засгийн газрын төлөөлөгчдийн хооронд улс төр, худалдаа арилжааны харилцаа тогтоох асуудлаар Орос, Хятадын Засгийн газарт мэдэгдэлгүйгээр нууцаар явагдсан анхны албан ба албан бус уулзалт, хэлэлцээрүүд, тэдгээрт АНУ, Монголын Засгийн газрын баримталж байсан байр суурь, түүнд Самади багш, Номун хан, гүжир хамбо Жалханз хутагт Дамдинбазар хэрхэн оролцож, ямар үүрэг гүйцэтгэж байсныг судалгааны ажлын хурээнд тодруулахыг оролдсон болно. The launching of economic and political relations between Mongolia and the United States occurred in the early 1920s thanks to enormous personal contribution o Damdinbazar the Djalkhanz Khutukt, a prominent clerical and political figure of the days. His several missions to U.S. diplomatic liaison in China in 1919 and 1920 were aimed at securing the U.S. support for the newly declared Mongolian independence and an attempt to counter-balance the Chinese suzerainty.