Тавнангууд отогийн угсаа- гарлын хамааралд - Нацагдорж, Б. (Historia Mongolarum, 2006)
XVII зууны дунд үеэс эхлэн оросуудыг Байгалын өвөр нутагт нэвтэрч энэ нутгийг эзэмшиж эхлэх үес энд тавнангууд хэмээгдсэн монгол угсаатны бүлэг нутаглаж асан бөгөөд энэхүү тавнангууд хэмээгчид дундад эртний үед Бөх Бэлгүтэйн удмын ноёдод харьяалагдаж байсан авга, авганар аймгууд болохыг тухайн үеийн орос, монгоп сурвалж болон аман мэдээг ашиглан тогтоож байна. Бөх Бэлгүтэйн удмын ноёд Халхын ноёдтой ураг төрлийн холбоотой болсоноос тавнангууд "хааны хүргэд” хэмээх этноним үүссэн бөгөөд энэ нь монгол сурвалжийн мэдээгээр батлагдаж байна.