Эртний монголчуудын цэргийн хэргийн асуудалд - Батсүрэн, Барангас (Historia Mongolarum, 2025)
Монголчуудын түүхийг цэргийн хэргийн түүхгүйгээр төсөөлөх аргагүй. Харин монголын цэргийн түүхийн ялангуяа эртний монголчуудын цэргийн түүхийн судалгаа харьцангуй хоцорч байгаа судалгааны чиглэл гэж үзэж болно. Эртний үеэс судалгаа нь харьцангуй өндөр түвшинд хүрсэн Хүннүгийн дайн байлдааны бүрэн түүх хүртэл хараахан бичигдээгүй л байгаа билээ. Энэ өгүүллээр судалгааны энэхүү чиглэлд нэн тэргүүнд авч үзэх асуудлуудыг товч тодорхойлохыг оролдсон юм. Алдаж эндэх магадлал байгаа ч асуудлыг эмхэлж цэгцтэй судлах үүднээс эртний монголчуудын цэргийн түүхийг тоймлож, судлах зүйлийг товч өгүүлэхийг зорилоо.