XVII зууны сүүл хагасын Халхын эрх мэдлийн тогтолцоо: Баруун гарын бурхны шашны лам нарын байр суурийг эргэцүүлэх нь - Риэ, Маэно (Historia Mongolarum, 2022)
XVII зууны сүүл хагаст Халхын баруун гарт бурхны шашны олон лам нар байсан бөгөөд, тэд олон дагуул ард иргэдтэй, Манж Чин улс, Төвд, Орос улсуудтай хэлэлцээр хийх зэргээр, улс төрийн чухал үүрэг гүйцэтгэж байсан. Тэд баруун гарын хүчирхэг гурван дээд язгууртны гэр бүлийн эзний дүү болон хүүхдүүд бөгөөд, түүний өмнөх үе XVI дугаар зууны сүүл хагаст Төвд улсад үйл ажиллагаа явуулж байсан Гэлүгва урсгалын дээд лам байсан. Hоёд болон бурханы шашны лам нар нь хамтран засаглах улс төрийн тогтолцоо нь Баруун гарын Хунтайжийн гэр бүлд эртнээс ажиглагдана.