Торгоны замын үүсэл хөгжил : Юэжи ба Хүннү - Дэлгэржаргал, Пүрэвсүрэн (Historia Mongolarum, 2022)
Торгоны замын үүсэл, хөгжлийг судлахдаа Юэжи, Хүннү зэрэг нүүдэлчдийн улсуудын гүйцэтгэсэн түүхэн үүргийг орхигдуулсаар ирсэн. Гэтэл юэжи, хүннүчүүд олон улсын худалдааны гол зам болох торгоны замын үүсэл, хөгжилд томоохон үүрэг гүйцэтгэсэн байдаг. Хүннүчүүд гурван удаа томоохон дайн хийж, Юэжиг ялснаар торгоны замын ноёрхлоо баталгаажуулсан байна. Монголын төв нутгийг Турфан, Таримын сав нутгийн орнуудтай холбодог "Талын торгоны зам" нь Жужан улсын үед байсан төдийгүй худалдааны энэ зам нь Хүннүгийн үеэс үүсэлтэй хэмээн үзэж байна.