89-91 онд Хожуу Хань улсаас Умард Хүннү улсыг довтолсон түүхийн асуудалд - Батсүрэн, Барангас (Historia Mongolarum, 2019)
Өмнөд хүннү, ху, жун, ди, цян, ухуань нарын нүүдэлчдийн цэргийн хүч ашиглаж Хожуу Хань улс 89-91 онд гурван ч удаа Умард Хүннүг довтолж шаньюйтай нь хэдэнтээ тулалдаж хөөж явуулахыг оролдсоноор тус улсыг мөхөөсөн гэж үзсээр ирсэн. Мөн энэ байлдааныг Хожуу Хань улс аюулгүй байдлынхаа төлөө явуулсан дайн гэж үздэг. Умард Хүннүг 91 онд мөхсөн эсвэл Хожуу Хань улс өөрийнхөө аюулгүй байдлын төлөө явуулсан дайн байсан гэж үзэгч эрдэмтдийн онол, үзэл баримтлал түүхэн бодит байдалтай нийцэж буй эсэхийг өгүүлэлдээ тодруулахыг зорилоо.