Монгол улсад орчин цагийн хэвлэх үйлдвэр байгуулагдсан нь - Етекбай, Т. (Historia Mongolarum, 2014)
1911 онд тусгаар тогтносон Монгол улсад хэвлэлийн үйлдвэр хэрхэн байгуулагдсан түүхийг, 1912 онд байгуулагдсан Орос-Монголын хэвлэлийн хороо, 1912 оны сүүлчээр Гадаад яамны дэргэд байгуулагдсан Монгол хэвлэлийн хороо, 1916 онд байгуулагдсан Шанзавын яамны хэвлэлийн үйлдвэр хэмээх анхны гурван хэвлэлийн үйлдвэр байгуулагдсан нөхцөл шалтгаан, үйл явцыг архивийн баримт, дээрх хэвлэлийн газартай холбогдох хүмүүсийн дурсамж болон өмнөх судалгаанд тулгуурлан тоймлон гаргав.