Монголд улс төрийн хэлмэгдүүлэлт эхэлсэн цаг хугацааны тухайд - Мөнхбаяр, Халтар (Historia Mongolarum, 2014)
Хорьдугаар зууны Монголын түүхийн ээдрээт асуудал болох улс төрийн хэлмэгдүүлэлтийн түүхийг судлаачид шинжилсээр байгаа боловч уг үйл явц хэзээ, хэрхэн эхэлсэн талаар нягтлан үзээгүй байна. Тиймээс эл бэсрэг судалгаагаар Монголд улс төрийн хэлмэгдүүлэлт эхэлсэн цаг хугацааг тодруулахыг хичээсэн болно.