Спалато хотын Томас архидиаконы Historia Salonitana хэмээх XIII зууны монголчуудын түүхтэй холбогдох нэгэн латин сурвалж - Чинзориг, Батнасан (Historia Mongolarum, 2013)
XIII-XIV зууны үед Их Монгол улс болон латин хэлт Христийн шашинт улсууд харилцаж байсныг гэрчлэх цөөн хэдэн сурвалжуудын нэг бол Спалатогийн архидиаконы бичсэн Томасын Historia Salonitanа хэмээх тэмдэглэлийн дөрвөн бүлэг юм. Энэ нь 1241-1242 онд монголчуудын Унгарын вант улсыг байлдан дагуулсан түүх төдийгүй 1237-1242 онд монголчуудын Европт хийсэн довтолгооны тухайд холбогдоно. Тус өгүүлэлд уг сурвалжийг задлан шинжилж, орчуулан тайлбарлав.