Зүүн гарын төр улсын статус - Саруул, Ишжамц (Historia Mongolarum, 2010)
Зүүнгарын түүхийн судалгаанаас үзэхэд хэдэн онд байгуулагдсан, хэн үндэслэсэн, хэзээд нь улс болж хөгжсөн асуудал эрдэмтэн судлаачдын дунд санал зөрүүтэй байна. Зарим нь Хархул ноён үндэслэсэн, зарим нь Баатар хунтайж, Галдан бошогт гэх мэтээр авч үзсэн байна. Түүхэн өрнөлтийг нягтлах аваас Зүүнгар нь Хархул, Баатар хунтайжийн үед аймаг, Галдан бошогтын цагг ханлиг байгаад Цэвээнравдан хунтайжийн (1697 оноос) үед улс болж хөгжсөн төр улс - нийгмийн статустай байна.