Глобальчлалын түүхэн үйл явц - Мөнхдул, М. (Historia Mongolarum, 2009)
Глобальчлал хэмээх үйл явц нь хэдийгээр XX зууны сүү.п үеэс яригдаж эхэлсэн боловч хүн төрөлхтөн түүхэн явцдаа глобальчлах, интеграцчлах ямар нэгэн оролдлого хийсээр ирсэн билээ. тухайлбал, Македоны Александрын байлдан дагуулалт, Чингисийн байлдан дагуулалт, бүх арьстныг эзэлж Ари үндэсгэнийг дэлхийд ноёрхуулах гэсэн Гитлерийн бодлого, социалист интеграци, онөөгийн мэдээлэл технологийн эрин үе бүгд глобальчлах үйл явц мөн билээ. Глобальчлал гэдэг бол зах зээлийн төлөөх тэмцэл юм гэдгийг түүх нотолсоор ирсэн билээ.