Монголын 1990 оны Ардчилсан хувьсгалын талаарх санал асуулгын дүнгээс - Шолпан, М. (Historia Mongolarum, 2009)
1980-аад оны II хагасаас ЗХУ-д өрнөсөн “Перестройка”-гийн үзэл санааны дагуу монголчуудын нийгэм, улс төрийн идэвх сэргэж, ялангуяа хөрш зэргэлдээ орнууд болоод улс орондоо ямар үйл явц болж байгааг сонирхон мэдэх гэсэн хүсэл эрмэлзэл эрс өсч, улмаар 1990 онд ардчилсан хувьсгал ялсан. Энэхүү танилцуулан буй материал 30-аас дээш насныхны дунд явуулсан санал асуултад тулгуурласан болно. Нэг үгээр, Монголын 1990 оны Ардчилсан хувьсгалын талаар ард олны санаа бодлыг судалж, дүгнэхийг оролдсон юм.