XX зууны Монголын дээд боловсролын хөгжлийн түүхийн үечлэлийн асуудалд - Баасанжав, Заяат (Historia Mongolarum, 2009)
Монголын дээд боловсролын хөгжлийн эх суурь XIII зуунд тавигдсан авч нэгэн хэсэг хугацаанд тасалдсан байна. Гэвч XX зуунд тасарсныг залгаж, орчин цагийн дээд боловсролын систем үүсч, бүрэлдэн бий болж хөгжсөн билээ. 1942 онд МУИС байгуулагдсанаар гараагаа эхэлсэн орчин цагийн монголын дээд боловсролын систем нэгэн жаран илүү хугацааг туулан хөгжиж ирэв. Өнөөдөр манай дээд боловсролын салбарт бүтэц, зохио байгуулалт, эрх зүйн хийгээд сургалтын зохирилго, агуулга, арга зуй, технологи, эдийн засаг зэргийг бүхэлд нь хамарсан шинэчлэл хийгдэж байна.