1930-аад оны дүрвэх хөдөлгөөн гэгч нь юу байв - Авирмэд, Д. (Historia Mongolarum, 2009)
1930-аад оны эхэн үед нам, төрийн эрхэнд гарсан зүүнтнүүдээс авч явуулсан алдаатай бодлогын улмаас Монгол оронд эмх замбараагүй байдал үүсч, янз бүрийн бослого, хөдөлгөөнүүд гарах болсны нэг дүрвэх хөдөлгөөн байсан юм. Энэхүү дүрвэх хөдөлгөөн нь Монгол орны хил орчмын ихэнхи аймгуудыг хамарсан байдаг. Основная краткая изложения: В начале 1930-ых годов внешние и виутренние обстановки Монголии обострялась от массовых беспорядков и восстаний. Это обострение напрямую зависило от неправильных руководств восточных партий страны и один из этих явлений стало проблема беженцев. Это явление охватывало большинство провинций которые находились в приграничных местах Монголии.